Γιώργος Τσανάκας

Ο Πογέτ θα είναι φάουλ με τον Φορτούνη, ακόμα και αν η Εθνική πετύχει!

Η επιλογή του Γκουστάβο Πογέτ να αφήσει εκτός αποστολής τον Κώστα Φορτούνη είναι unfair ακόμη και αν δεν του «χωράει», όπως υποστηρίζει, στον τρόπο παιχνιδιού του. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Αν ο Ντιντιέ Ντεσάν άφηνε εκτός αποστολής της Γαλλίας τον Αντουάν Γκριζμάν, δεν θα ήταν φάουλ; Ρητορικό το ερώτημα, αφού η απάντηση είναι μία: Ασφαλώς και θα ήταν φάουλ, ασφαλώς και θα δεχόταν την κριτική από τον Τύπο της χώρας. Το όνομα του μεσοεπιθετικού της Ατλέτικο Μαδρίτης αναφέρεται (όχι και τόσο) τυχαία. Διότι πρόκειται για έναν από τους πιο κομβικούς παίκτες που έχει από τη μέση και μπροστά η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια. Και παρότι το βάθος που έχει η Γαλλία και η πληθώρα επιλογών τεράστια, είναι κάποιοι ποδοσφαιριστές που δύσκολα λείπουν. Όχι από τις κλήσεις, αλλά από την ενδεκάδα.

Στην Ελλάδα των 12 εκατ. ανθρώπων και της πολύ μικρής παραγωγικότητας ποδοσφαιριστών, ιδιαίτερα αυτών που αγωνίζονται από τη μέση και μπροστά, δεν χωράει στα πλάνα του προπονητή ο Κώστας Φορτούνης! Κατά κοινή ομολογία, μιλάμε για έναν από τους πιο ποιοτικούς Έλληνες μεσοεπιθετικούς. Μαζί με τον Τάσο Μπακασέτα είναι ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα να δείξει στο «10». Υπό προϋποθέσεις αμφότεροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο «8», όσο και στα εξτρέμ, αναλόγως το παιχνίδι και τον αντίπαλο. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο Φορτούνης έχει χώρο και χρόνο στην Εθνική. Διότι δεν περισσεύει η ποιότητά του, ακόμη και για να έρχεται ως αλλαγή από τον πάγκο.

Η μη κλήση του από τον Γκουστάβο Πογέτ για τα ματς με Ιρλανδία και Γαλλία, έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση. Ο ίδιος ο τεχνικός της «γαλανόλευκης» επιλέγει να μην πάρει ξεκάθαρη θέση, λέγοντας πως δεν θα αλλάξει η διάταξη της ομάδας του για έναν ποδοσφαιριστή, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν κουμπώνει στα «θέλω» του.

Άντε και δεν του κάνει, λέω εγώ για την οικονομία της συζήτησης. Βασικός δεν «χωράει», λοιπόν, στην Εθνική Ελλάδας. Δεν γίνεται, όμως, να μένει εκτός αποστολής και να χάνεις έναν ποδοσφαιριστή που αποτελεί game changer και αν περάσει ως αλλαγή σε ένα ματς, μπορεί να στο ξεκλειδώσει με μια κάθετη που καλώς ή κακώς δεν έχει άλλος συμπαίκτης του.

Προφανώς, ο Φορτούνης υστερεί ανασταλτικά και κυρίως στο τακτικό κομμάτι. Ναι, να συμφωνήσω ξανά, πως με τη Γαλλία που η Εθνική θα παίζει στο μισό γήπεδο και θα χρειάζονται έντεκα καμικάζι πίσω από την μπάλα, δεν μπορεί να έχει τον αναμενόμενο χρόνο. Αν και στις 3-4 κόντρες που μπορεί να βγάλει η «γαλανόλευκη» ή στις 2-3 στατικές φάσεις που θα κερδίσει, είναι αυτός που έχει την ικανότητα να τρυπήσει μία φορά την αντίπαλη άμυνα ή να «φτιάξει» έναν συμπαίκτη με ένα χτύπημά του. Με την Ιρλανδία, όμως, που έχει έντεκα γερά κορμιά, που ποντάρει στο physical game και έχει μικρές αποστάσεις στις γραμμές της, ποιος θα περάσει δύο κάθετες σωστές στον φορ ή στα εξτρέμ, στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας; Μόνο ο Μπακασέτας! Κανείς άλλος, αλλά δεύτερος δεν υπάρχει… Καλώς ή κακώς!

Ο Φορτούνης δεν μπορεί να είναι εκτός αποστολής, δεδομένα! Ούτε και ο πρώτος σκόρερ της Eredivisie, Τάσος Δουβίκας, ο μοναδικός Έλληνας στράικερ με 19 γκολ φέτος. Όπως φυσικά και ο Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος αποτελεί έναν αριστερό φουλ-μπακ, ο οποίος μπορεί να παίξει και αριστερός εξτρέμ, αφού… μπροστά του υπάρχει ο Τσιμίκας.

Η επιλογή του Γκουστάβο Πογέτ μοιάζει με ένα τεράστιο ρίσκο, αλλά και unfair. Εν μέρει, θυμίζει κινήσεις… Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος πέτυχε παρότι έκοψε ορισμένους ποιοτικούς παίκτες όπως ο Στολτίδης και ο Ζήκος. Είχε, όμως, γεμάτο ρόστερ, είτε έκοβε τους προαναφερθέντες, είτε αυτούς που είχε πάρει μαζί του στην Πορτογαλία. Διότι είχε και Μπασινά, Ζαγοράκη, Κατσουράνη, Καραγκούνη. Tώρα, σε παρόμοιες θέσεις έχει τον Μπακασέτα και… τέλος! Εφόσον η «γαλανόλευκη» πετύχει, ο Ουρουγουανός προπονητής θα νιώθει μέσα του πως τα ρίσκα που πήραν… άξιζαν τον κόπο, ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα έχει αδικήσει τον Φορτούνη, αλλά και διάφορα άλλα παιδιά που δεν «χωράνε» αντίστοιχα στην Εθνική ομάδα…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x